Kulak Çınlaması Tedavisi ve Nedenleri

Kulak çınlaması ile ilgili bilinmesi gereken ilk şey kulak çınlaması bir hastalık değil hastalıklar sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Kulak çınlamasının en büyük sebeplerinden biri işitme kaybıdır. Kulak çınlaması yaşayanların %90’ında işitme kaybı görülmektedir. Merkezimizi arayarak randevu alabilir, işitme testi yaptırarak işitme kaybınızın ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz. Kulak çınlaması tedavisi ve nedenleri hakkında detaylı bilgi için okumaya devam ediniz.
Kulak Çınlaması ve İşitme Cihazları
Avrupa’ da 10 yılı aşkın süredir kulak çınlaması maskeleme amacıyla kullanılan Oticon işitme cihazları ile tanışın. Detaylı bilgi ve Oticon özellikleri için tıklayınız. Kulak çınlamasının işitme kaybı ile beraber seyrettiği çoğu durumda, işitme cihazı denemesi ve işitme cihazının düzenli kullanılması durumunda %90′ a varan oranlarda çınlama tamamen kaybolmakta veya azalmaktadır.
Randevu ve Cihaz Deneme İçin Çağrı Merkezi Telefonu
İstanbul: (0216) 909 68 97 / Ankara: (0312) 419 00 46
İşitme cihazı denemesi Emy İşitme’ de gerçek çevre koşullarında(cadde ortamı) yapılır. Trafik gürültüsüne sahip bir caddede işitme cihazları denenerek size uygun model belirlenir. Oticon işitme cihazlarımızı merkezimiz içinde deneyebilir, kulak çınlamanıza işitme cihazının etkisini deneyerek görebilirsiniz. Yalnız Değilsiniz! Türkiye’de 5 milyon kişinin kulak çınlaması yaşadığı tahmin ediliyor.
Kulak Çınlaması Nedir?
Kulak çınlaması bir ya da iki kulakta birden değişik biçimlerde ortaya çıkabilen, çoğu durumda ‘var olmayan’ bir sesin duyulmasıdır. Kulak çınlaması tek başına bir rahatsızlık olmayıp, rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Kulak çınlamasından şikayetçi kişiler farklı tonlamalarda ve yüksekliklerde çınlama yaşayabilirler. Aslında toplumun %15 gibi yüksek bir kısmında görülen kulak çınlaması sürekli ve rahatsız edici olarak toplumun %2 lik diliminde görülmektedir. Her insan hayatında en az bir kez kulak çınlaması yaşar. Atasözlerimizin içine bile ‘kulağımı çınlattı’ olarak yerleşecek kadar yaygındır. Birçok kişide çınlama gelip geçici iken bazı insanlarda kalıcı, sıklıkla tekrar eden ve kişinin konsantrasyonunu, ruh sağlığını bozabilen bir ses olarak tarif edilir.
Kulak Çınlaması Neden Olur?
Kulak çınlamasının tam sebebi bilinmemekle beraber başka rahatsızlıklarla birlikte ortaya çıkabildiği veya arttığı bilinmektedir. Kulak çınlamasına neden olabilen başlıca etmenler;
- İşitme kaybı (kişi sosyal hayatında hissedemese bile işitme kaybına sahip olabilir. Tiz seslerdeki işitme kaybı bir çok hasta tarafından teşhis konana kadar hissedilmemektedir)
- Depresyon, duygusal strese uzun süreli maruz kalmak (çınlama psikolojik boyutu olan bir rahatsızlıktır. Bir çok hastada küçük veya büyük depresyon durumlarında çınlama başlangıcı veya var olan çınlamada artma gözlenmektedir)
- Kulak kirinin fazla olması
- Kullanılan ilaçlar
- Meniere hastalığı (işitme eşikleri sürekli değiştiği için kişi çınlama sesi duymaya başlayabilir)
- Kulak ve beyin ile ilgili ameliyatlar (işitme sinirlerinde tahribat olabildiği için çınlama başlayabilir veya artabilir)
- Kafa ve kulak yaralanmaları
- Şeker, kalp tansiyon gibi damar yapısını bozabilen hastalıklar
- Gürültüye uzun süre maruz kalmak (akustik travmalar işitme sinirlerine hasar verebilmektedir)
Kulak Çınlaması Tedavisi
Kulak çınlaması, temel sebeplerinden olan işitme kaybı giderildiğinde bir çok hastada ya azalmakta ya da tamamen kaybolmaktadır. İşitme kaybı, kulak çınlamasının en yaygın sebeplerinden olup özellikle tiz seslerdeki işitme kaybı kişi tarafından fark edilmeyebilir. Tiz seslerdeki işitme kaybı, işitme cihazı ile giderildiğinde kulak çınlaması kaybolmakta ya da çok azalmaktadır.
- Sessiz ortamlarda duyabilen ancak gürültülü ve kalabalık ortamlarda zorlanan
- Erkek sesleri ve kalın sese sahip kişileri rahat duyabilirken, bayan sesleri ve çocuk seslerinde zorlanan
- Normal konuşmaları duyabilirken, uzak sesleri ve televizyon seslerini duymakta zorlanan kişiler
Tiz seslerde( 4000, 6000, 8000 hertz) yaşadıkları işitme kaybı nedeniyle kulak çınlaması durumunu yaşıyor olabilirler.
Bu seslerdeki işitme kaybı, beyin tarafında çınlama olarak algılanabilmektedir. İşitme kaybı giderildiğinde ve beynin sesleri normal bir şekilde duyması sağlandığında, kişiler çınlamayı ya hiç duymamakta ya da çınlamalarının azaldığını belirtmektedir. Emy İşitme Cihazları Merkezi olarak bizler, kulak çınlamasına sahip kişilerin bu sesin tamamen baskılanması veya azaltılması ile yaşam kalitelerinin artmasını istemekteyiz.
Kulak çınlaması için ne yazık ki kalıcı bir tedavi bulunmamaktadır. Fakat bu durum çınlama hastalarımızı korkutmamalı, umutsuzluğa düşürmemelidir.Tam anlamıyla tedavi edilemese de kulak çınlamasının işitme cihazı ile tiz seslerdeki işitme kaybı giderilerek veya tinnitus masker(çınlama maskeleyici özellikli) işitme cihazları ile maskelenerek azaltılması veya tamamen hissedilemez hale gelmesi mümkündür. Kulak çınlaması maskeleme özellikli işitme cihazları ile, birçok çınlama türünde çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir.Maskeleme işlemi kulağınıza çınlamanızın aksine ses verilerek çınlamanın baskılanmasıdır. Kulak çınlamasının işitme cihazı ile maskelenmesinde, konusunda uzman bir işitme merkezi ile çalışmak şarttır.
İşitme Kaybı ve Kulak Çınlaması
İşitme kayıplı bireylerde çınlamanın görülmesi sıklıkla karşılan bir durumdur. Yüksek frekanslardaki işitme kaybında (4000, 6000, 8000 hertz) duyulamayan sesler bazen sinirler tarafından olmayan bir ses, bir arka plan gürültüsü(çınlama, vızıldama benzeri sesler) olarak beyne yanlış iletilir.
İşitme kaybı ile çınlamanın beraber görüldüğü vakalarda, cihaz kulağa adapte edildiği anda çınlamada ciddi bir azalma veya tamamen kaybolma görülmektedir. Bazı kullanıcılar, önce çınlamada azalma sonrasındaki 1-2 haftalık süreçte çınlamanın tamamen kaybolduğunu merkezimize iletmişlerdir.
Kulak çınlaması, işitme cihazı ile hafifletilebilir veya tamamen çözülebilir. Oticon markasının kalitesini ve deneyimini uygun fiyatlarla işitme kayıplı kişilerle buluşturuyoruz. Uygun Fiyatlı İşitme Cihazı denince akla gelen cihazlardan bir adım öne geçin! Duyma kalitenizde ödün vermeyin!
Randevu İçin: İstanbul: (0216) 909 68 97 / Ankara: (0312) 419 00 46
İşitme testinizi( odyogram)’ ınızı bize gönderin işitme uzmanımız testinizi yorumlayıp size uygun cihazı önersin.
Whatsapp İletişim Hattı: (0553) 705 46 00
Sorularınız İçin info@emyisitme.com.tr adresine E- posta gönderebilirsiniz.